Marka Tescil Süreci

Bir ibarenin marka olarak tescil edilebilmesi için aşağıdaki işlemlerin sırasıyla gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bunlar ;

1. Tescili istenen ibarenin, tescilinin mümkün olup olmadığının incelenmesi : Bu aşamada ibarenin kanunda belirtilen vasıfları taşıyıp taşımadığı belirlenir. Kanunda kesin olarak tescil edilemeyecek bir ibare sözkonusu ise, başvurunun yapılmaması yerinde olacaktır. Örneğin, hiçbir ayırıcı olmayan, genel nitelikteki kelimeler tescil edilemez. Koltukçu, sporcu gibi

2. Sınıf belirleme : Marka tescillerinin yapılacak olduğu sınıflar 45 bölüme ayrılmıştır. Sözkonusu mal ya da hizmet hangi sınıfta düzenlenmişse tescil ilgili sınıftan yapılmalıdır. Aksi takdirde gerçek bir koruma sağlanmış olmaz.

3. Belirlenen sınıfta benzer ya da yanı nitelikte bir başvuru yapılıp       yapılmadığının araştırılması : Sınıf belirlendikten sonra, ilgili sınıftan daha önce tescili düşünülen marka ile aynı ya da benzer bir başvuru yapılıp yapılmadığının saptanması gerekir. Aynı ibare ile başvuru yapılmışsa, başvuru Türk Patent Enstitüsü tarafından, benzer bir başvuru yapılmışsa, ilgililerin itirazı üzerine marka başvurusu reddedilebilir.

4.Marka başvuru ücretinin yatırılması : Başvuru yapılmadan önce sınıf başına Türk Patent Enstitüsünün belirlediği ücret yatırılmalıdır.

5.Marka başvurusunun yapılması : Dekont ile birlikte başvuru formu doldurulur ve başvuru yapılır.

6.Başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından şekli açıdan incelenmesi

7.Başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından hukuki açıdan incelenmesi

8.Başvurunun Bültende Yayınlanması

9.Marka Tescil Belge Ücretinin Ödenmesi ve Marka Tescil Belgesi Alınması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder